Figura László fafaragó mester

2018. augusztus 31.

Figura László fafaragó művész
Figura László fafaragó mester (1936-)

Az Új Redempció Kiskunmajsáért Egyesület tagja

 

Figura László 1936-ban született Kiskunmajsán, egy szegényparaszti család ötödik fiúgyermekeként. Fiatalon megismerte a paraszti élet tennivalóit a vetéstől az aratásig, amik művészetének meghatározói lettek.

Kamionozás közben, unaloműzésként kezdett a fafaragással foglalkozni. Első szobrát 1972-ben faragta, amikor több napot kellett várakoznia Iránban. Az alkotómunka közben szívét lelkét beleadta a faragásba. Alkotásai különböző fafajtákból készülnek, ugyanis megmunkálásuk nehézségi foka eltér egymástól. Figura László a hársfát és a körtefát részesíti előnyben, munkái nagy részéhez is ezt a két fajtát alkalmazta, alkalmazza.

Figura László negyven év pesti élet után költözött vissza szülővárosába. Szobrai több csoportos és egyéni kiállításon is szerepeltek, Ausztráliától Amerikáig sokfelé eljutottak a világba. Egy lakodalmas táblaképe például Hamburgba került. Számos kiállítása volt idehaza – az első a budapesti Harisnyagyárban –, és nagyon sok alkotóbárban vett részt. 2008-ban megkapta a Majsa Alapítvány elismerését. Alapító tagja volt a szanki fafaragótábornak, ahol több művésztársával együtt megfaragta a Pongrátz Gergely téren álló Székelykaput, valamint a magyar történelem nagy pillanatait és alakjait megjelenítő domborművek közül az ő munkáját dicséri a Kunok bejövetele című alkotás (2014). 2015-ben Szank Községért díjjal ismerték el a kiskunmajsai fafaragó munkásságát. A települést több alkotásával is megajándékozta, melyek közül a Polgármesteri Hivatal előtt álló Kapcsolatok oszlopot és a Nagy Magyarország térképet érdemes kiemelni. Kiskunmajsa Város 2017-ben a Majsa Napok keretén belül Kiskunmajsa városért kitüntetésben részesítette.

2018 tavaszán Figura László fafaragó mester Életműgyűjteményéből 91 alkotást jelképes összegért az egyesületnek ajándékozott. Ez az első nagy tette az egyesületnek, amely már biztosan Kiskunmajsán marad és megőrizzük. A csodálatos gyűjtemény Kiskunmajsán a Jonathermál Motel és Kemping Konferenciatermében (6120 Kiskunmajsa, Kőkút 26.) tekinthető meg, mindaddig, amíg az egyesület önálló kiállítóhellyel nem rendelkezik.